Vedlikehold

Inneklima:

Ved høy luftfuktighet oppstår kondens. Kondensfukt kan føre til oppblomstring av mugg og sopp, noe som kan medføre betydelige helseplager og bryte ned materialer. Det er sammenheng mellom å bo i leilighet med høy fuktighet, fuktskader eller mugglukt og akutte og kroniske luftveisinfeksjoner, allergi og astma. For din egen helse er det derfor viktig å følge instruksjonene under. Og husk at du er erstatningsansvarlig hvis fuktskader oppstår.

Dette er det viktig å gjøre:

Soverommet er særlig utsatt for høy kondens. Unngå å bruke gulvtepper, og luft sengetøyet hyppig. Sørg for god utlufting og la lufteventiler stå åpne. Om vinteren bør du sjekke vinduene og se etter kondens/rim som er et sikkert tegn på at du ikke lufter nok.

Hvis du tørker tøy i leiligheten må du være svært påpasselig med å lufte både under og etter at tøy er tørket. Tøy til tørk avgir MYE fuktighet.

Hver morgen bør balkongdør og vindu lukkes opp skikkelig for en grundig gjennomlufting. Et menneske avgir 800-1000 ml veske i løpet av natten. En gjennomlufting skifter ut den fuktige luften med tørr luft. Husk at tørr luft er lettere å varme opp enn fuktig luft, så dette vil også gi deg en lavere strømregning.

Tette ventiler på bad og kjøkken vil fort skape store problemer med fukt, mugg, sopp og råte. Sjekk spesielt at disse er åpne og rene.

La ventilene over vinduene stå åpne. Spesielt om vinteren!

Skadedyr:

Verden har blitt et mindre sted. Vi reiser mer til eksotiske steder. På godt og vondt. Og med vondt mener vi veggedyr. Den økte reiseaktiviteten medfører oftere og oftere at vi har med uønskede gjester hjem, nemlig veggedyr.

Har du vært på reise anbefaler vi at bagasjen pakkes ut over et hvitt laken. På den måte kan du oppdage medbrakte veggedyr før disse blir beboere i din leilighet.

Veggedyr sprer seg. I hele din leilighet. Men også til naboer. Vi anbefaler derfor på det aller sterkeste at du kontakter utleier straks du ser tegn til veggedyr. Dette for å unngå plager for deg. Men også for å hindre spredning.

Veggedyr er ditt ansvar. Det dekkes ikke av noen forsikring, verken din innbo forsikring eller utleiers forsikring av eiendommen. Så det å ta problemet på alvor straks du ser tegn til veggedyr anbefales på det sterkeste. Unngå å bli ansvarlig for veggedyr sanering i flere leiligheter. De forsvinner ikke av seg selv!

Vannskader og sluk:

Vannskader er den skaden som inntreffer mest hyppig i våre gårder. Og mange av disse skadene kunne (burde) vært unngått med enkle grep. 

Det viktigste DU kan gjøre er å ikke neglisjere små lekkasjer. Disse blir etter hvert store, noe også skadene gjør. Ser du tegn til lekkasjer så bør du kontakte rørlegger umiddelbart. Eventuelt kontakte utleier for råd/hjelp.

En annen kilde til vannskader er tette sluk. Rens sluk regelmessig med flytende avløpsåpner. Bruk ikke avløpsåpner i pulverform da disse både kan skade rørene og kan tette rørene om de ikke brukes korrekt.

Sluk må også vaskes regelmessig. Både sluk på kjøkken, bad og terrasse. Løft av slukrist og fjern alt smuss. Bruk gummihansker. Vask med dertil egnet rengjøringsmiddel og la det virke en stund før du skyller ned.

Har du spørsmål?

​Vi har rask responstid og er alltid ​tilgjengelig for å svare på dine spørsmål.

Send oss en henvendelse via skjemaet, eller ring oss på telefon
23 27 40 20