Med mange regler og nesten like mange unntak er det vanskelig å holde tunga rett i munnen når man skal kildesortere. I Oslo skal matavfall kastes i grønne poser og plastavfall i blå poser – som man kan få gratis fra matbutikken – og restavfall skal i vanlige poser. Alle posene skal deretter kastes i containere i avfallsrommet i bygårdene våre, der du også finner container for papp- og papiravfall. Glass og metall skal kastes i egne returpunkter og du kan finne ditt nærmeste returpunkt i kartet her.

I tillegg til hovedreglene i hovedstaden om blå og grønne poser, papp, metall og glass, er det noen kategorier der det ikke er helt klart hvor de skal kastes. Derfor har vi samlet noen eksempler her og håper det gjør kildesortering enda litt enklere!

Drikkeglass

Drikkeglass og husholdningsglass som ikke er emballasje skal ikke i vanlig glassgjenvinning. Disse produktene er nemlig laget av en annen type glass enn emballasjeglass og kan forurense det resirkulerte glasset som produseres på gjenvinningsstasjonen. Hvis du for eksempel knuser et vannglass, skal du derfor pakke skårene inn i avispapir eller annet beskyttende materiale og kaste det i restavfallet.

Keramikk

Knust keramikk skal, i likhet med husholdningsglass, pakkes inn i avispapir og kastes i restavfallet. Så lite som 20 gram keramikk kan ødelegge en glassresirkuleringsmaskin!

Neglelakk og parfyme

Neglelakk og parfyme er farlig avfall og skal leveres til miljøstasjoner. Er parfymeflasken derimot helt tom, skal den i beholder for glassavfall.

Pillebrett

Tomme pillebrett skal kastes i restavfallet. Aluminium- og plastbeleggene kan ikke skilles under gjenvinningsprosessen og må derfor kastes med den vanlige søpla di. Hvis fortsatt det er medisiner igjen i brettet skal det tilbake til apoteket, da medisiner kan inneholde miljøskadelige stoffer.

Kvitteringer

Kvitteringer skal ikke kastes i papp- og papirsortering! Papiret som kvitteringer er laget av er varmebehandlet og kan forurense gjenvinningsprosessen. Kvitteringer skal derfor kastes i restavfallet.

Telys

Telys i metallbeholdere kan kastes i metall- og glassortering, men må forberedes litt før det kan gjøres. Først må man skrape ut all resterende stearin slik at denne ikke forurenser gjenvinningsprosessen. Deretter skal man løsne den lille runde vekeholderen fra resten av beholderen ved å trykke på bunnen av telysholderen. Begge disse to delene kan da trygt kastes sammen med metall og glass i din nærmeste sorteringscontainer.

Vil du se flere eksempler? Besøk Kildesortering i Oslo på Instagram og bli en kildesorteringsekspert du også!

Kilde: https://www.oslo.kommune.no/avfall-og-gjenvinning/#gref

Har du spørsmål?

​Vi har rask responstid og er alltid ​tilgjengelig for å svare på dine spørsmål.

Send oss en henvendelse via skjemaet, eller ring oss på telefon
23 27 40 20